Het einde van Day Zero Project 2.0.: Lekker weg in eigen land

Op mijn verjaardag – 31 maart 2024 – kwam mijn tweede Day Zero Project ten einde. De komende tijd verschijnen hier dus een aantal blogs om per categorie te beschrijven welke doelen zijn gelukt en welke niet. Vandaag de categorie Lekker weg in eigen land. Een beschrijving van de doelen vind je hier.

Lekker weg in eigen land

46. Meedoen met de Kilometer Kampioen

Ik had mij ingeschreven voor de editie van vorig jaar, maar uiteindelijk was ik ziek die week en heb ik mij afgemeld.

47. Naar forteiland Pampus

Dit heb ik uiteindelijk pas gedaan op de allerlaatste dag dat mijn vorige museumkaart geldig was en dat was een zondag in november. Een van de laatste dagen dat je dat jaar nog naar het eiland kon gaan. De reis naar Pampus toe is voor mij best wel ingewikkeld en dat is de reden dat het zo lang heeft geduurd om erheen te gaan. Omdat ik geen auto heb, ben ik afhankelijk van het openbaar vervoer. Dat betekent dus eerst met de trein naar Weesp, dan nog een stuk fietsen naar de haven in Muiden en dan nog met de veerboot naar Pampus. Het was wel een geslaagde dag en ik vond het boeiend om een keer op Pampus te zijn geweest, een soort van lost place. Je mag dus met je museumkaart naar Pampus, maar je moet wel betalen voor de veerpont. Dit is een tocht van ongeveer 20 minuten. Ik vertrok vanaf de opstapplaats bij het Muiderslot (daar ben ik later op de dag ook nog in geweest met mijn museumkaart, maar dat was maar heel kort vanwege de sluitingstijd. Ik was er al eerder geweest.) Er zijn meerdere opstapplaatsen.


48. Het Ouwehands Dierenpark bezoeken om de panda’s te zien

Dit heb ik gedaan in de zomer van 2022. Toen was Fan Xing er dus nog; de eerste in Nederland geboren panda. Die was toen ruim twee jaar oud. Het was voor mij de eerste keer dat ik reuzenpanda’s in het echt heb gezien. Het mannetje Xing Ya is echt een heel lui beest, die lag zowat de hele tijd te slapen. Maar vrouwtje Wu Wen en jong Fan Xing waren een stuk actiever. Ik vond de panda’s zo leuk dat ik tot 3x terug ben geweest bij het royale pandaverblijf. De reuzenpanda’s komen ook vaak bij Het echte leven in de dierentuin. Fan Xing had zelfs een eigen pandaspecial, toen bleek dat ze een vrouwtje was i.p.v. een mannetje. Helaas is Fan Xing nu vertrokken naar China. Maar haar ouders hebben wel opnieuw gepaard, dus mogelijk komt er binnenkort een nieuwe baby-panda in Nederland…


49. De Marker Wadden bezoeken

Dit staat heel hoog op mijn lijstje voor dit jaar. Tot nu toe is het er nog niet van gekomen vanwege reistechnische reden. Net als Pampus is het voor mij een aardige reis om er per openbaar vervoer te komen. Dat komt handiger uit op een zomerdag als het lekker lang licht is, dan in de winter. In de winter is het ook maar een paar dagen per week toegankelijk.


50 t/m 53. De vier Brabantse topmonumenten bezoeken: Kasteel Heeswijk, Markiezenhof in Bergen op Zoom, Grote Kerk in Breda, Sint-Jan in Den Bosch

Dit doel is helemaal geslaagd, want ik heb alle vier de monumenten bezocht.

Kasteel Heeswijk bezocht ik op koningsdag 2022; ik mocht er gratis in, want ik ben lid van Brabants Landschap (je mag er ook in met een museumkaart, maar die had ik op dat moment geen). Ik had al vaker rondom het kasteel gewandeld, maar nu ook eindelijk een keer echt binnen geweest.

De Markiezenhof in Bergen op Zoom is een museum waar je in mag met je museumkaart en ik ben hier geweest in de zomer van 2023. Het is ook een mooi historisch gebouw.

De Grote Kerk in Breda had ik al vaak van buiten gezien, maar ik wilde graag eens de toren beklimmen en dat heb ik gedaan met een torenrondleiding in de zomer van 2023. Helaas kan dit niet met de museumkaart, maar het was wel de moeite waard.

De Sint Jan in Den Bosch heb ik door de jaren heen al heel vaak van binnen en buiten gezien, maar in januari van 2024 kon je tijdelijk de steigers beklimmen die er staan vanwege een renovatie. Dat heette de Wonderlijke Klim en was prijzig, maar wel een erg gave ervaring. Voelde mij net de klokkenluider van de Sint Jan.


54. Het vernieuwde Naturalis bezoeken

Naturalis is één van mijn meest favoriete musea. Zodra ik na de coronacrisis weer een museumkaart aan durfde te schaffen, was Naturalis mijn eerste museumbezoek. Het nieuwe gebouw is echt heel erg mooi. Bijna een jaar later ben ik nog een keer geweest, toen het reuzenbergkristal in de collectie werd opgenomen. Ik ben verliefd op dat bergkristal; het is dat het te groot en te zwaar is om mee naar huis te nemen. Wel heb ik een ieniemienie-versie gekocht in de museumshop. Sowieso een geweldige museumshop met bijna allemaal dingen waar ik blij van word. En eind dit jaar zal ik nog een keer naar Naturalis gaan, als de nieuwe dinosauruskudde is gearriveerd na hun rondreis door het land. De dino die tijdelijk in de LocHal in Tilburg komt te staan, ga ik uiteraard ook daar bekijken. Ondertussen ben ik al 4x in Naturalis geweest; 1x in het oude gebouw, 1x naar de T-rex tentoonstelling in het tijdelijke gebouw en 2x in het nieuwe gebouw.


55. Naar museum Voorlinden

Museum Voorlinden doet helaas niet mee met de museumkaart en ligt een beetje afgelegen voor het openbaar vervoer, dus vandaar dat ik het nog altijd niet bezocht heb.


56. Prik blind een plaats in Nederland op de kaart en bezoek deze (werd Gouda)

Het moest een plaats zijn waar ik nog nooit was geweest (stationstops niet meegeteld) en die bereikbaar was binnen twee uur per trein. Hier kwam Gouda uit en daar ben ik geweest op hemelvaartdag in 2023. Ik heb twee musea bezocht, waarbij ik zelfs als atheïst de Goudse Glazen van de Sint Jan indrukwekkend vond. Verder natuurlijk veel (lab)caches gedaan, munzees gevangen, wat geshopt en rondgewandeld en er was ook nog een keramiekmarkt aan de gang. Vond het een leuke stad.


57. Bezoek minstens drie Nationale Parken in Nederland buiten Noord-Brabant (3/3)

Ik ben tijdens de looptijd van dit DZP 2x op Texel geweest, dus meerdere keren in Nationaal Park Duinen van Texel.

Ook ben ik 2x in Nationaal Park de Hoge Veluwe geweest, vanwege De Hoge Veluwe Wandeldag, zowel in 2022 als in 2023.

Ik ben ook 2x een week in Overijssel geweest en dus meerdere keren in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Tijdens mijn week vakantie in februari 2022 ben ik in Nationaal Park de Meinweg in Limburg geweest

Ik heb gewandeld langs de Oosterschelde, dus dat valt onder het gelijknamige nationale park.

En ik heb ook de NS-wandeling van Velp naar Dieren gelopen, dus die gaat door Nationaal park de Veluwezoom.

Verder komt ik regelmatig in Nationaal park de Loonse- en Drunense Duinen, maar daar woon ik vlakbij, dus die mocht ik niet meetellen.

In ieder geval is dit doel ruimschoots geslaagd.


58. Een arboretum/museumtuin bezoeken

Dit is er niet van gekomen, wat eigenlijk jammer is. Dit jaar moet ik zeker nog een museumtuin bezoeken.


59. Het witte dorpje Thorn bezoeken
60. Tiengemeten
61. Euromast

Allemaal niet gelukt. In het geval van Thorn en Tiengemeten heeft dat te maken met de lastige bereikbaarheid per openbaar vervoer. De Euromast ben ik niet op geweest omdat ik de entreeprijs echt belachelijk duur vind. Ook is de mast een tijd gedeeltelijk dicht geweest vanwege een verbouwing. Volgend jaar neem ik waarschijnlijk een Rotterdampas en daarmee mag je 1x gratis naar boven, dus ik wacht tot dat moment.


62. Een kasteel bezoeken waar ik nog nooit ben geweest

Hier telt mijn bezoek aan Kasteel Heeswijk uiteraard ook. Verder ben ik ook in Kasteel Haarzuilens geweest, maar daar was ik al ooit een keer kort ingeweest tijdens Elfia. Dit keer ben ik er langer geweest.


63. De Tuinen van Appeltern

Ook dit is er vanwege vervoerstechnische redenen niet van gekomen. Toch lijkt het mij nog steeds wel leuk om eens heen te gaan.


64. De stad Delft bezoeken

Dit is wel gelukt, ik ben ondertussen zelfs al 2x naar deze stad geweest. Museum Prinsenhof, torenbeklimming, geocaching, leuke winkeltjes. Mooie stad.


65. De toren van de Eusebiuskerk in Arnhem bezoeken

Dit kan tegenwoordig met je museumkaart en in januari 2023 was het eindelijk zover. Nou ja, van beklimming is geen sprake, want er is een glazen lift. De glazen balkons vond ik toch een beetje te eng (het waaide ook heel erg hard die dag en het was nogal koud, dus dat hielp ook niet echt). Maar vanuit de toren heb je een goed uitzicht, ondanks dat het een bewolkte dag was. De catacomben vonden wij (mijn moeder was mee) ook best interessant, maar ook een beetje creepy. Mijn moeder ging niet mee in de lift, want hoogtevrees. Gelukkig is in de kerk beneden ook genoeg te zien en zit het VVV ook gevestigd in de kerk met een informatiepunt en een winkeltje.


66. Kasteel Tongelaar bezoeken in Mill

Dit is er niet van gekomen en is ook weer reistechnisch lastig.


67. Naar Mondo Verde in Landgraaf

Hier ben ik geweest in juli 2022 ter ere van El Munda Fantasia. Die dag was er dus o.a. een grote fantasymarkt in het park. Ik vond het best leuk om hier eens een keer geweest te zijn, maar het was wel heel erg druk. Het all you can eat-concept is op zich leuk bedacht, maar er stonden echt vreselijk lange rijen. Wel mooie tuinen en er zijn ook veel dieren te zijn. Vond vooral de beeldentuin in het bosstuk heel fantasy. De fantasymarkt was ook leuk.


68. Naar Kerkrade of omgeving om te wandelen en Munzees te vangen

In juni 2022 reisde ik per trein naar station Chevremont nabij Kerkrade om hier te geocachingwandelen in de Anstelvallei. Hier was een grote serie caches te loggen en er waren ook heel erg veel Munzees. Zoveel Munzees dat ik de accu van mijn telefoon plus de externe voeding helemaal op heb gemaakt. Na deze dag dus een veel grotere externe oplader gekocht, want dat blijkt wel nodig te zijn als je apps als Geocaching, Munzee en Labcache Adventure afwisselend en urenlang wil gebruiken.


69. Naar SeaLife in Scheveningen

Hier ben ik geweest in oktober 2022. De entree is best hoog, gelukkig vond ik een kortingsbon, waardoor er een paar euro korting was te behalen. Het was groter dan ik had verwacht en ik ben er ook best lang binnen geweest, ook veel langer dan verwacht. Dus eigenlijk vond ik het best een geslaagd uitje, ook al zou ik niet zo gauw een tweede keer gaan.


70. Naar het Deelerwoud bij Beekbergen

Hier al vlak na de start van dit DZP geweest, in augustus 2021. Mijn moeder en ik zaten een weekend in een hotel op de Veluwe en zaten toen op fietsafstand van het Deelerwoud. We zijn er dus naartoe gefietst en hebben er een wandeling gemaakt uit het tijdschrift van Natuurmonumenten. Mooi gebied met veel Schotse Hooglanders.

71. Een keer een ander fantasy-evenement bezoeken dan Elfia (bijv. een El Mundo Fantasia of een Mittelalter Phantasium Spektakelum in Duitsland)

Ook dit is gelukt, uiteindelijk zelfs meerdere andere fantasy-evenementen bezocht. Als eerste dus het al eerder genoemde El Mundo Fantasia in Mondo Verde, wat ik voor herhaling vatbaar vond.

Dan ben ik in januari 2024 naar de eerste editie van een nieuw fantasyfestival geweest in Zaandam. Op zich heb ik mij hier prima vermaakt, maar het was wel ver reizen en nog een eind van het station af. Dus ik denk niet dat ik er snel nog eens naartoe zou gaan.

Dan was er nog de Fantasy Markt Midden-Nederland. Ondanks de grootse reclame op de social media, was het een erg klein marktje waar ik na een uur al uitgekeken was. Ook is het erg ver reizen vanuit mijn woonplaats. Uiteindelijk heb ik de rest van de dag doorgebracht in Barneveld met geocaching en een museumbezoek. Maar deze fantasymarkt sla ik voortaan over. Leuk als je daar in de buurt zou wonen, maar niet met mijn reistijd.

Conclusie

17 doelen uit deze categorie zijn gelukt en 11 doelen niet. Meer dan de helft is daarmee gelukt en daarmee vind ik deze categorie overwegend geslaagd.

Plaats een reactie